Blog - Τα Νέα μας | 03-09-2020

Η ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα

Η ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα

Μπορεί ο κορωνοϊός να έπληξε αρκετά τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα εντός του 2020, όπως εξάλλου έχει επηρεάσει αρνητικά και τους περισσότερους τομείς της οικονομίας, ας είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι η τρέχουσα έλλειψη ρευστότητας στον κλάδο θα αντιμετωπιστεί, καθώς αναμφισβήτητα είμαστε από τους καλύτερους ιχθυοκαλλιεργητές παγκοσμίως (47% το μερίδιό παραγωγής μας στην Ε.Ε.).

 

Με ευνοϊκούς συμμάχους το κλίμα, τη γεωγραφία και τη μορφολογία (πλήθος νησιών, πλούσια ακτογραμμή), η υδατοκαλλιέργεια, και ειδικώτερα η ιχθυοκαλλιέργεια, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα, που παρουσιάζεται ιδιαίτερα αναπτυσσόμενος τα τελευταία 30 έτη. Πιο συγκεκριμένα, από τη δεκαετία του ΄80 και ύστερα ο κλάδος ξεκίνησε μια ταχεία ανοδική πορεία, ξεκινώντας ενδεικτικά το 1985 με μόλις 12 μονάδες εκτροφής και καταλήγοντας το 2015 με 336, το δε ποσοστό  της εγχώριας παραγωγής αλιευτικών προϊόντων από υδατοκαλλιέργεια έναντι της παραγωγής από τη συλλεκτική αλιεία εκτοξεύτηκε κατά την δεκαετία του ΄90 και, συνολικά εντός των 30 ετών, από 2% σε 62%. Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (ΕΛΣΤΑΤ) το 2018 παρήχθησαν σε υδατοκαλλιέργειες συνολικά 132 τόνοι ιχθυηρών, αξίας €536 εκ, κάτι περισσότερο από μισό δις ευρώ! Η πορεία αυτή δεν ήταν και τόσο ανώδυνη, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις ταλαιπωρήθηκαν κατά την τελευταία 5ετία από τον υπερδανεισμό και την χαμηλή κοστολόγηση και οδηγήθηκαν σε λύσεις εξυγίανσης με συμπράξεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές από τρίτους επενδυτές κ.ά. 

 

Ως κύρια παραγόμενα προϊόντα εξαγωγών της θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα αναδείχθηκαν η τσιπούρα και το λαβράκι, τα οποία σε ένα συντριπτικό ποσοστό 80% εξάγονται σε χώρες της Ε.Ε. κυρίως στην Ιταλία (άνω του 40% των συγκεκριμένων ειδών), αλλά και σε Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία και ΗΠΑ. Λιγότερο κυρίαρχη θέση, αλλά όχι ασήμαντη, κατέχουν οι οστρακο-καλλιέργειες, κυρίως μυδιών και η υδατοκαλλιέργεια εσωτερικών νερών, δηλαδή ποταμιών και λιμνών, που επικεντρώνεται στην ιριδίζουσα πέστροφα, στο ευρωπαϊκό χέλι και τον κυπρίνο.

 

Οι μεγάλες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα περιλαμβάνουν (α) ιχθυογεννητικους σταθμούς με εκκολαπτήρια για την παραγωγή και εκτροφή γόνου (β) μονάδες πάχυνσης για την διατήρηση, την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό συγκεκριμένων ειδών ψαριών και συνήθως (γ) μονάδες συσκευασίας. Διακρίνονται σε χερσαίες εγκαταστάσεις και πλωτές. 

Στις πλωτές εγκαταστάσεις η εκτροφή των ψαριών (ή των λοιπών υδρόβιων οργανισμών εάν πρόκειται για υδατοκαλλιέργεια), πραγματοποιείται σε πλωτούς, βυθιζόμενους ιχθυοκλωβούς. Σε κάθε περίπτωση, για την κατάλληλη ανάπτυξη των ψαριών κρίσιμοι παράγοντες είναι η διατροφή των ψαριών, τα χαρακτηριστικά (θερμοκρασία, σύνθεση, αλατότητα) και εν γένει ποιότητα του νερού και ο αερισμός των δεξαμενών, καθώς και άλλοι (ιατρικοί έλεγχοι κλπ).

 

Η συμβολή της εταιρείας μας με ειδικό εξοπλισμό στην ιχθυοκαλλιέργεια

 

Η διατροφή των ψαριών θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ορθή, ισορροπημένη ανάπτυξη και αναπαραγωγή τους. 

Ανάπτυξη γόνουΗ τροφοδοσία ιχθυοτροφής στους κλωβούς των ιχθυοκαλλιεργειών στη θάλασσα πραγματοποιείται με ειδικά συστήματα αερομεταφοράς με λοβοειδείς φυσητήρες, στη ξηρά ή σε μπάρτζες. Για τον καθαρισμό του νερού ανακυκλοφορίας χρησιμοποιούνται φίλτρα τυμπάνου κατάλληλης διαπερατότητας. Η απολύμανση του νερού πραγματοποιείται με ειδικά συστήματα υπεριώδους ακτινοβολίας UV. Για τον αερισμό των δεξαμενών, διαδικασία απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη των ψαριών, ο αέρας παρέχεται από λοβοειδείς φυσητήρες ή φυσητήρες πλευρικών καναλιών. Εδώ η τεχνολογία έρχεται για να συνδράμει καταλυτικά, καθώς η μη διοχέτευση οξυγόνου στο νερό, στα επιθυμητά επίπεδα, ή η εν γένει ανισορροπία μεταξύ οξυγόνου, ph, τυχόν ανεπίτρεπτα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και αμμωνίας, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ψαριών, επομένως και στο τελικό προς διάθεση προϊόν, που μπορεί να εκδηλωθεί από μια μικρή καταπόνηση έως και σε μείωση της άμυνάς τους σε παθογόνους οργανισμούς και πιθανή θνησιμότητα. Η μετάγγιση ψαριών γίνεται με ειδικές «αντλίες» ψαριών που χρησιμοποιούν αντλίες κενού υγρού δακτυλίου. Περαιτέρω, όσον αφορά στην διαδικασία επεξεργασίας του ψαριού πριν από την συσκευασία, η απεντέρωση, η αφαίρεση σπλάχνων και o καθαρισμός πραγματοποιούνται μέσω συστημάτων κενού με αντλίες κενού υγρού δακτυλίου. Τέλος, κάθε εγκατάσταση διαθέτει βιολογικό καθαρισμό. Για τον αερισμό των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της μονάδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν λοβοειδείς φυσητήρες ή φυσητήρες πλευρικών καναλιών και διαχύτες αερισμού.

 

Στη σύγχρονη αστική ζωή η πρόσβαση στα φυσικά προϊόντα όπως γινόταν άλλοτε, ή γίνεται ακόμα σήμερα στην ύπαιθρο (το ψάρι απευθείας από τον ψαρά), ως γνωστό, είναι ανέφικτη. Για μια αποδοτική και προσοδοφόρα ιχθυοκαλλιέργεια απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση της καλής υγείας των ψαριών καθ΄όλη την διαδικασία παραγωγής, πάχυνσης και αναπαραγωγής τους. Αυτό επιτυγχάνεται όταν οι συνθήκες εκτροφής τους ταυτίζονται κατά το δυνατόν περισσότερο με αυτές του φυσικού περιβάλλοντος. Η χρήση εξειδικευμένου βιομηχανικού εξοπλισμού και οι κατάλληλα σχεδιασμένες εγκαταστάσεις μπορούν να μειώσουν ή και να εξαλείψουν πολλά από τα προβλήματα και να φέρουν τον μέσο καταναλωτή πιο κοντά στο φυσικό προϊόν που περιγράφουμε πιο πάνω, διασφαλίζοντάς του ότι θα βρει στην αγορά υγιεινό ψάρι για το οικογενειακό τραπέζι. 

 

Είναι γεγονός ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών περνά σε μια νέα εποχή, για να ξαναγεννηθεί με νέες δυνάμεις. Στο νέο αυτό τοπίο που σχηματίζεται, δεδομένου ότι η εταιρεία μας όλα αυτά τα έτη έχει προσφέρει πλήθος μηχανολογικού εξοπλισμού σχεδόν σε όλες τις ελληνικές εγκαταστάσεις του κλάδου, θα είμαστε εκεί για να στηρίξουμε τη νέα προσπάθεια, συνεχίζοντας να παρέχουμε προϊόντα και υπηρεσίες εξαιρετικής ποιότητας.

Άλλα σχετικά με:

Εμπιστεύονται την ΜΙΧΟΣ Α.Ε.

Έδρα: (Χάρτης) Θέση Κύριλλος Αττική Οδός - Έξοδος 4 (Κόμβος Ασπροπύργου) 19300 Ασπρόπυργος Αττικής T : +30 2106774280 F : +30 2106775533 Email : info@michos.gr

Service Center Αθήνα: (Χάρτης) Θέση Κύριλλος Αττική Οδός - Έξοδος 4 (Κόμβος Ασπροπύργου) 19300 Ασπρόπυργος Αττικής T : +30 2106774280 T(24/7) : +30 2100101616 Email : info@michos.gr

Service Center Θεσσαλονίκη: (Χάρτης) ΒΙ.ΠΕ.Θ. Οδός 2 - Ο.Τ. 13 57022 Σίνδος, Θεσσαλονίκη T +30 2310948565 F +30 2310948565 Email: info@michos.gr

cron