Blog - Τα Νέα μας | 19-11-2021

Βιομηχανικό κομπρεσέρ και σύστημα πεπιεσμένου αέρα σε συνθήκες λειτουργίας χαμηλών θερμοκρασιών

Βιομηχανικό κομπρεσέρ και σύστημα πεπιεσμένου αέρα σε συνθήκες λειτουργίας χαμηλών θερμοκρασιών

Είναι άραγε έτοιμη η εγκατάστασή σας πεπιεσμένου αέρα να υποδεχτεί τον χειμώνα; Τι μπορεί να συμβεί στον βιομηχανικό αεροσυμπιεστή και το σύστημα πεπιεσμένου αέρα, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή;

 

Νερό στο λιπαντικό του αεροσυμπιεστή

Λόγω του ψυχρού αέρα στο περιβάλλον, η θερμοκρασία λειτουργίας του αεροσυμπιεστή σας παραμένει χαμηλή, με αποτέλεσμα να συγκρατείται υγρασία στο λιπαντικό. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα λίπανσης του μηχανήματός σας και μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία ή βλάβη.

Συμπύκνωση και παγετός στο δίκτυο πεπιεσμένου αέρα

Η στιγμή που οι υδρατμοί στην εγκατάσταση πεπιεσμένου αέρα συμπυκνώνονται (σημείο δρόσου) σχετίζεται άμεσα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.  Όλοι οι αεροσυμπιεστές παράγουν φυσικά συμπύκνωμα, και η συμπύκνωση του νερού στο δίκτυο πεπιεσμένο αέρα σε γενικές γραμμές είναι ανεπιθύμητη, καθώς μπορεί να είναι υπαίτια για  ζημιές σε σωληνώσεις, εργαλεία και αλλού. Ειδικά όμως όταν το συμπύκνωμα παγώνει, μπορεί να εμποδίσει τις λειτουργίες του συστήματος πεπιεσμένου αέρα και μπορεί να οδηγήσει σε παγωμένες γραμμές δικτύου, ρωγμές σε εναλλάκτες θερμότητας, παγωμένες βαλβίδες και άλλες βλάβες και συνεπώς σε υπερβολικό κόστος επισκευών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τα προβλήματα και να διατηρήσετε την απόδοση του συστήματος πεπιεσμένου αέρα; 

Είναι σημαντικό να προστατέψετε τον αεροσυμπιεστή από τη χαμηλή θερμοκρασία αεροστασίου

Θερμοκρασία: Κανένας βιομηχανικός αεροσυμπιεστής δεν πρέπει να λειτουργεί σε θερμοκρασίες κάτω των 4-5°C και αρκετοί κατασκευαστές συνιστούν να διατηρείτε το χώρο του αεροσυμπιεστή τουλάχιστον στους 7°C κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Εκτός εάν ο αεροσυμπιεστής σας κατασκευάστηκε από το εργοστάσιο ειδικά για χειμερινές συνθήκες, καλό είναι να τον προετοιμάσετε σας για προστασία από τη βροχή, το χιονόνερο, το χιόνι και τον πάγο, πραγματοποιώντας ενδελεχείς ελέγχους για: 

  • Εκτεθειμένα μέρη: Επιθεωρήστε τυχόν εξωτερικά μέρη που μπορεί να εκτεθούν στο ψυχρό καιρό. Εάν υπόκεινται σε συνθήκες παγώματος, θα χρειαστεί να τα μονώσετε ή να παρέχετε μια πηγή θερμότητας για την αποφυγή ζημιών από το παγωμένο συμπύκνωμα.
  • Λιπαντικό: Ελέγξτε το τύπο του λιπαντικού σας για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει ρευστό στο ψυχρό περιβάλλον. Το παχύρρευστο λιπαντικό δεν θα ρέει σωστά και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη μηχανική φθορά στο εσωτερικό του αεροσυμπιεστή.
  • Ξηραντήρες: Με τη χρήση ξηραντήρων ψυκτικού τύπου ή ξηραντήρων προσρόφησης μπορούν να αποφευχθούν πολλά προβλήματα με το χειμερινό κρύο. 
  • Θερμαντήρες: Εξετάστε το ενδεχόμενο τοποθέτησης θερμαντήρων στον αεροσυμπιεστή ή θερμαντικών σωμάτων στο χώρο εγκατάστασης για να διατηρεί το λιπαντικό και τους σωλήνες ζεστούς και απαλλαγμένους από συμπύκνωμα και επιβλαβή πάγο.

Προληπτική συντήρηση του βιομηχανικού αεροσυμπιεστή και του συστήματος πεπιεσμένου αέρα 

Η τακτική συντήρηση είναι ίσως τόσο σημαντική όσο και η αρχική προστασία του μηχανήματος σας από τις καιρικές σας συνθήκες.

Μπορείτε να προχωρήσετε στις εξής ενέργειες:

  1. Εξυδατώσεις: Ελέγξτε όλες τις εξυδατώσεις.  Εάν δεν διαθέτετε αυτόματο σύστημα αποστράγγισης, αδειάζετε κάθε μέρα χειροκίνητα τα συμπυκνώματα για να αποφύγετε τη δημιουργία πάγου στο δίκτυο πεπιεσμένου αέρα.
  2. Λιπαντικό: Απαιτείται τακτικός έλεγχος για την κατάσταση του λιπαντικού σας, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν τα λιπαντικά να πήξουν και να είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Επιπλέον, το παχύρρευστο λιπαντικό απαιτεί περισσότερη ισχύ, η οποία καταπονεί και υπερφορτώνει τον κινητήρα, με αποτέλεσμα τις πρόωρες μηχανικές φθορές.
  3. Φίλτρα: Ελέγχετε και αλλάζετε τα φίλτρα σας σε τακτική βάση.
  4. Ανίχνευση διαρροών: Η επισκευή διαρροών είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας του μηχανήματος σας, καθώς οι διαρροές μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες ενέργειας. Θα χρειαστείτε εδώ ένα εξειδικευμένο συνεργείο που θα διαθέτει ανιχνευτή διαρροών σύγχρονης τεχνολογίας.

Άλλα σχετικά με:

Εμπιστεύονται την ΜΙΧΟΣ Α.Ε.

Έδρα: (Χάρτης) Θέση Κύριλλος Αττική Οδός - Έξοδος 4 (Κόμβος Ασπροπύργου) 19300 Ασπρόπυργος Αττικής T : +30 2106774280 F : +30 2106775533 Email : info@michos.gr

Service Center Αθήνα: (Χάρτης) Θέση Κύριλλος Αττική Οδός - Έξοδος 4 (Κόμβος Ασπροπύργου) 19300 Ασπρόπυργος Αττικής T : +30 2106774280 T(24/7) : +30 2100101616 Email : info@michos.gr

Service Center Θεσσαλονίκη: (Χάρτης) ΒΙ.ΠΕ.Θ. Α2 - Ο.Τ. 61 57022 Σίνδος, Θεσσαλονίκη T +30 2310948565 F +30 2310948565 Email: info@michos.gr

cron